داده کاوی در علوم اجتماعی

A

داده کاوی را می توان در حوزه های مختلف علوم اجتماعی و جامعه شناسی به کار برد. از تکنیک های تحلیل داده می توان برای شناسایی الگوهای مربوط به رفتار انسان ها در محیط جامعه بهره برد. داده کاوی را می توان در گرایش مختلف علوم اجتماعی مانند مردم‌شناسی، جمعیت‌شناسی، جامعه‌شناسی، برنامه‌ریزی رفاه اجتماعی، مطالعات فرهنگی و جوانان، مدیریت خدمات اجتماعی، مدیریت راهبردی فرهنگ، برنامه ریزی توسعه منطقه ای، برنامه ریزی گردشگری و گردشگری مذهبی، دانش اجتماعی، فلسفه علوم اجتماعی، مطالعات اوقات فراغت، پژوهش علوم اجتماعی و جامعه شناسی ورزشی به کار برد. برخی از کاربردهای داده کاوی در علوم اجتماعی به صورت نمونه ای عبارتند از:

  • تحلیل رفتار افراد با هدف مشخص: مثلا بیشتر چه افرادی دست به خودکشی می زنند؟ الگوهای مشترک بین افراد تبهکار و مجرم چیست؟
  • تحلیل فرهنگ: رفتارهای مختلف فرهنگی در حوزه های گوناگون مانند فرهنگ شهروندی را می توان با استفاده از تکنیک های داده کاوی تحلیل نمود. به عنوان مثال بیشتر کدام گروه ها از شهروندان در رویکردهای محله محوری مانند شورایاری های محلات مشارکت می نمایند؟
  • تفاوت های اجتماعی از بعد جغرافیایی: نحوه توزیع رفتارهای اجتماعی، کنش ها و واکنش ها در مناطق مختلف جغرافیایی به چه صورت می باشد؟ کدام یک از مناطق حالت های خاص (خاص مثبت یا خاص منفی) از یک رفتار خاص را بروز داده اند؟
  • اوقات فراغت: انتخاب نوع فعالیت و تفریح مورد نظر در اوقات فراغت توسط نوجوانان و جوانان به چه صورت انجام می شود؟ تحلیل های مرتبط با اوقات فراغت را می توان به صورت هدفمند و جهت دهی شده انجام داد. به عنوان مثال یک فعالیت مشخص مثلا مطالعه کتاب را در نظر گرفت و به بررسی رفتار نوجوانان و جوانان در این باره پرداخت تا بتوان به الگوهای مربوط به رفتار مطلوب کتاب خوانی را شناسایی و کشف نمود. در این حالت مشخص می شود که نوجوانان و جوانان کتاب خوان از چه ویژگی های متمایز کننده ای نسبت به سایرین برخوردار بوده اند و از این یافته ها می توان در راستای اجرای هدفمند و اثربخش برنامه های کتاب خوانی بهره برد. مثلا فرض نمایید در این تحلیل این نتیجه حاصل شد که میزان کتاب خوانی در دانش آموزانی که توسط معلمان خود در مدرسه به کتاب خوانی تشویق شده اند چند برابر بقیه دانش آموزان است. در این شرایط می توان از این موضوع در راستای اجرای رویکردهای ترویج کتاب خوانی استفاده نمود. 
رای دادن به این post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *